Ecosystems - Lessons 1 and 3
  • 1. An organisms that breaks down dead and decaying matter
A) predator
B) omnivore
C) decomposer
D) herbivore
  • 2. An animal that eats only plants for food
A) omnivore
B) vegivore
C) carnivore
D) herbivore
  • 3. An animal that eats both plants and animals
A) omnivore
B) decomposer
C) hungry
D) carnivore
  • 4. An animal that eats both omnivores and herbivores
A) omnivore
B) herbivore
C) carnivore
D) producer
  • 5. Many food chains that are linked together are called a ________________.
A) food web
B) food string
C) food link
D) food circles
  • 6. Which of the following is a producer?
A) fish
B) cricket
C) spider
D) plant
  • 7. An example of an omnivore would be a ___________________.
A) bear
B) wolf
C) cat
D) praying mantis
  • 8. The animal that is hunted by its predator
A) consumer
B) prey
C) producer
D) predator
  • 9. An example of an herbivore would be a ______________.
A) spider
B) rabbit
C) lion
D) worm
  • 10. An example of a decomposer would be a ____________________.
A) worm
B) a bird
C) a tree
D) a person
  • 11. The living parts in an ecosystem are called
A) fossils
B) ecology
C) biotic factors
D) abiotic factors
  • 12. The direction an arrow faces in a food chain points to who is ___________________.
A) eats plants
B) doing the eating
C) getting eaten
D) eats meat
  • 13. The nonliving parts in an ecosystem are called
A) abiotic factors
B) biotic factors
C) ecology
D) producers
  • 14. Carnivore that hunts for its food
A) predator
B) prey
C) producer
D) consumer
  • 15. Organisms that make their own food for energy are called
A) consumers
B) herbivores
C) carnivores
D) producers
  • 16. Organisms that cannot make their own food and get energy from other organisms are called
A) producers
B) consumers
C) plants
D) vegivores
  • 17. The straight path in which energy is passed from the sun, to producer, to consumers is called a
A) food chain
B) food web
C) food highway
D) food line
  • 18. The living and nonliving factors in an environment and all their interactions
A) ecology
B) community
C) food web
D) ecosystem
  • 19. An important abiotic factor that means the typical weather pattern in an environment
A) climate
B) temperature
C) heat
D) weather
  • 20. All the members of a species that live in an ecosystem
A) kingdom
B) population
C) community
D) species
  • 21. All of the populations in an ecosystem
A) community
B) kingdom
C) habitat
D) population
  • 22. The home of an organism within an ecosystem
A) community
B) house
C) pond
D) habitat
Students who took this test also took :

Answer Key

1.C   2.D   3.A   4.C   5.A   6.D   7.A   8.B   9.B   10.A   11.C   12.B   13.A   14.A   15.D   16.B   17.A   18.D   19.A   20.B   21.A   22.D  

Created with That Quiz — where test making and test taking are made easy for math and other subject areas.