Scientific Method Unit Test
  • 1. What skill is a scientist using when she listens to the sounds that whales makes.
A) making a hypothesis
B) interpreting data
C) making observations
D) drawing conclusions
  • 2. What is the correct order of the steps in the scientific method.
A) Ask questions, make a hypothesis, test the hypothesis, analyze results, draw conclusions, communicate results.
B) Make a hypothesis, test the hypothesis, analyze the results, ask a question, draw conclusions, communicate results.
C) Ask a question, analyze results, make a hypothesis, test the hypothesis, draw conclusions, communicate results.
D) Ask a question, make a hypothesis, test hypothesis, draw conclusions, analyze results, communicate results.
  • 3. Which question would be the best high level scientific question?
A) How long ago did dinosaurs live on the Earth?
B) Who made the first microscope?
C) How many giraffes live in Africa?
D) Does the amount of salt in water affect the temperature at which it boils?
  • 4. Which of the following is NOT a rule when writing a hypothesis?
A) It is a prediction.
B) it should restate the question
C) It is an if/then statement
D) It is testable
  • 5. An experiment that tests only one factor at a time by using a comparison of a control group and an experimental group is?
A) an independent variable
B) a controlled experiment
C) a dependent variable
D) a theory
  • 6. Which of the following hypotheses is written correctly?
A) If I freeze a tennis ball, then it will not bounce as high.
B) Frozen tennis balls will not bounce as high.
C) If I heat up a tennis ball it will bounce high.
D) If a tennis ball is frozen, it won't bounce as high as one that is not frozen.
  • 7. The process of obtaining information by using the senses is called a/an
A) inquiry
B) conclusion
C) scientific method
D) observation
  • 8. A series of steps designed to help you solve problems and answer questions
A) experiment
B) hypothesis
C) observation
D) scientific method
  • 9. In an experiment, the one variable that is changed is called the
A) independent variable
B) dependent variable
C) controlled variable
D) experimental variable
  • 10. In an experiment, the factor that we measure is called the
A) conclusion
B) controlled variable
C) dependent variable
D) independent variable
  • 11. A scientist hypothesizes the the temperature at which an alligator's egg is incubated will determine whether the alligator will be male or female. The independent variable is
A) the temperature
B) the male alligators
C) the incubator
D) the gender of the alligator
  • 12. A scientist hypothesizes the the temperature at which an alligator's egg is incubated will determine whether the alligator will be male or female. The dependent variable is
A) the temperature
B) the size of the baby alligators
C) the incubator
D) the gender of the baby alligators
  • 13. A scientist conducted an experiment to determine how the amount of salt in a body of water affects the number of plants that can live in the water. In this experiment the independent variable is
A) the amount of salt in the water
B) the number of plants in the water
C) the water
D) the temperature of the water
  • 14. A scientist conducted an experiment to determine how the amount of salt in a body of water affects the number of plants that can live in the water. In this experiment the dependent variable is
A) the amount of salt in the water
B) the water
C) the temperature of the water
D) the number of plants in the water
  • 15. All the things in an experiment that must be the same to make it fair are called
A) dependent variables
B) independent variables
C) controlled variables or constants
D) controlled experiments
  • 16. In science, an educated guess is called a/an
A) observation
B) question
C) conclusion
D) hypothesis
  • 17. When you decide whether or not the data supports the original hypothesis, you are
A) making observations
B) drawing conclusions
C) asking questions
D) forming a hypothesis
  • 18. When a scientist shares her findings with other scientists, she is
A) making a hypothesis
B) analyzing data
C) experimenting
D) communicating results
  • 19. If you were measuring the mass of a fly, you should use
A) liters
B) grams
C) kilograms
D) meters
  • 20. If you wanted to know volume of water in a bottle of soda, you would use
A) grams
B) kiloliters
C) liters
D) milliliters
  • 21. If you wanted to measure the distance from here to Salt Lake City, you would use
A) kilometers
B) millimeters
C) centimeters
D) meters
  • 22. Which unit of measure is NOT used in the International System of Units
A) inches
B) grams
C) centimeters
D) milliliters
  • 23. In which step of the scientific method do we want to use graphs
A) asking questions
B) make a hypothesis
C) communicate results
D) analyze data
  • 24. The final part; a summary of reasonable inferences is a/an
A) hypothesis
B) conclusion
C) question
D) controlled experiment
  • 25. Which of the following is important when creating a graph in science.
A) all of these
B) neatness
C) labels
D) titles
  • 26. A scientist who wants to study the affects of fertilizer on plants sets up an experiment. Plant A gets no fertilizer, Plant B gets 5 mg. of fertilizer each day, and Plant C gets 10mg. of fertilizer each day. Which plant is the control group.
A) Plant A
B) All of them
C) Plant B
D) Plant C
  • 27. A scientific procedure undertaken to make a discovery, test a hypothesis, or demonstrate a known fact is a/an
A) theory
B) experiment
C) hypothesis
D) law
  • 28. A conclusion reached on the basis of evidence and reasoning is a/an
A) conclusion
B) hypothesis
C) theory
D) inference
  • 29. A series of steps followed to solve problems is
A) the scientific method
B) experimental guidelines
C) standard procedures
D) investigations
  • 30. The best graph to use if I want to compare the price of six different cars would be a
A) data table
B) pie graph
C) line graph
D) bar graph
  • 31. Why is it important to conduct scientific tests more than one time?
Students who took this test also took :

Answer Key

1.C   2.A   3.D   4.B   5.B   6.A   7.D   8.D   9.A   10.C   11.A   12.D   13.A   14.D   15.C   16.D   17.B   18.D   19.B   20.C   21.A   22.A   23.D   24.B   25.A   26.A   27.B   28.D   29.A   30.D   31.   

Created with That Quiz — where a math practice test is always one click away.